Акценти

Вчера ЕК ги објави мониторинг извештаите за Турција и 7 други земји- кандидатки за членство во ЕУ.

Оценките за Турција воопшто не се изненадување. Анкара се критикува за забавување на темпото на реформите. И се дава рок до средината на декември да ги отвори своите пристаништа за кипарските бродови, а во спротивно ќе се соочи со „неспецифицирани последици“. Continue Reading

Акценти

Владините коалициони партнери договорија поголема употреба на албанскиот јазик во македонскиот Парламент, потврди вицепремиерот Имер Селмани, според кого затворањето на јазичното прашање ќе значи заокружување на обврските од Рамковниот договор. Continue Reading

Ретропис

Во Скопје студентите одржаа протест против визната бариера која Европа и ја наметна на Македонија. Со него македонската младина и порачува на Владата што поскоро да почне со имплементација и остварување на реформите, како главен предуслов за поскорешно ослободување од визниот режим. Continue Reading

Антрфиле

Владимир Путин најави дека нема да се кандидира за нов- трет претседателски мандат. Неговото претседателствување со Русија завршува во 2008. година, а потоа, како што им изјави на група странски експерти, планира да се повлече затоа што негова „морална должност е да не го крши Уставот“.

Според рускиот Устав, Путин нема право на трет претседателски мандат. Continue Reading

Антрфиле

Во изминатите неколку дена албанската полиција во јужниот дел на Албанија уништи повеќе илјадници стебла на наркотички билки, од кои најзастапен е канабисот. Само во Ѓирокастро се уништени 6.000 стебла канабис, билка која има наркотичка јачина слична на хашишот. Continue Reading