Албанија е вознемирена од резултатот на референдумот односно усвојувањето на новиот Устав на Србија. Особено со опфаќањето на српското малцинство на Косово, кога се очекува негови претставници да учествуваат во власта и демократските процеси.

Прочитај ја целата поента

Според податоците што градоначлниците и ги испратиле на Владата на Македонија, само 179 нелегални згради и деловни објекти се градат во земјава. Дури 15-мина градоначалници не доставиле информации. Во 46 општини нема такви градби.

Прочитај ја целата поента

Потпретседателот на САД Ричард Чејни за телевизијата Си-Ен-Би-Си изјави дека порастот на насилствата во Ирак е поврзан со обидите да се влијае на изборните резултати идната недела во САД, кога републиканците ќе се обидат да го задржат мнозинството во Конгресот.

Прочитај ја целата поента

Со резолуцијата што синоќа ја усвои Собранието на Албанија, освен осудата на диктатурата вршена во времето на комунизмот, се бара отворање на сите досиеја создадени во тој систем и обелоденување на злосторствата од тој период.

Прочитај ја целата поента

Потпишувајќи го, претседателот Бранко Црвенковски побара Владата да го искористи времето од една година, додека законот стапи на сила, да разговара со опозицијата со цел да се овозможи негова имплементација.

Прочитај ја целата поента