Големиот број на реформи, успешните потези и постојаната активност му овозможија на францускиот претседател Никола Саркози постојано да биде присутен во јавноста, оценуваат западните печатени медиуми во оценкита за 100-те дена од мандатот на шефот на француската држава.

Прочитај ја целата поента

Најголем предизвик за Македонија денес е функционирањето на политичкиот систем, изјави Роберт Бенџамин, регионален директор за Централна и Источна Европа при Националниот демократски институт, во интервју за Гласот на Америка на македонски јазик.

Прочитај ја целата поента

Директните странски инвестиции во Русија во првата половина на 2007-ма година изнесувале 15,8 милијарди долари, соопшти Федералното биро за статистика. Ако се земе предвид и приливот на пари на берзите, тогаш вкупниот збир на странски вложувања изнесува 60,34 милијарди долари.

Прочитај ја целата поента

Турските полицајци повеќе нема да можат да имаат мустаќи и брада, соопшти турското електронско издание „Журнал турк“, повикувајќи се на наредбата за облекување во полицијата, објавена во турскиот службен весник.

Прочитај ја целата поента

Во првите 7 недели откако Гордон Браун ја презеде премиерската функција од Тони Блер, „потрошил“ 39 милијарди фунти за развој, унапредување и модернизирање во разни сектори на британскиот општествен живот. Се смета дека тоа во голема мера придонесува за градењето на неговиот поинаков имиџ од оној на неговиот претходник, како и за зголемување на рејтингот на лабуристите кај домашните гласачи.

Прочитај ја целата поента

Населението на Земјата до 2050-та година ќе достигне бројка од 9,3 милијарди лица, односно за 2,7 милијарди повеќе од денес, соопшти американското Биро за статистички податоци на населението.

Прочитај ја целата поента

Полската министерка за надворешни работи Ана Фотига предизвика жестоки реакции во земјата, посебно помеѓу опозицијата. Во интервју за „Интернешнл хералд трибјун“ таа ја обвини Германија дека како „историски непријател на Полска“ настојува да ја понижи земјата и да ја разниша нејзината позиција во ЕУ и НАТО. За таа цел кова завера со Русија, „вториот историски непријател“ на нејзината држава.

Прочитај ја целата поента