Антрфиле

Претседателот на Србија Борис Тадиќ изјави во Баден, во близина на Виена, каде што почна 3-дневната финална рунда на преговори за идниот статус на Косово со посредство на „тројката“ на меѓународната Контакт група,  дека државната делегација на Србија дошла на преговори за Косово за со приштинската делегација да постигне „заемно прифатливо решение“, истакнувајќи дека „топката е во дворот на косовските Албанци“:

Continue Reading

Извлечено-Подвлечено

Огромен е прогресот што Македонија го прави во насока на остварување на нејзината амбиција, за членство во НАТО, нагласи претседателот на Парламентарното собрание (ПС) на НАТО, Жозе Лело, во неговото обраќање на 81 – та седница на Собранието на Република Македонија.  Лело, кој е силен поддржувач на политиката на отворени врати за членство во Алијансата, особено за Македонија, укажа на големата одговорност што ја носи членството во НАТО.

Continue Reading

Eppur si muove

Оние што ги познаваат политичките состојби во Хрватска и распоредот на политичките сили, воопшто не се изненадени од мошне тесната победа на владејачката ХДЗ над СДП. Пред се, затоа што поразениот во изминатиот меѓуизборен период знаеше како да се однесува конструктивно, што ќе рече „европски“ како опозиционер, за разлика од, на пример, македонските социјалдемократи.

Continue Reading

Економикс

Македонија е земја со среден безбедносен и политички ризик за странските инвестиции.

Ова го покажа студијата „Risk map 2008“ на консултантската куќа „Control Risks“, која оценува дека во речиси 60% од земјите во развој постојат сериозни закани за странските инвестиции во политичкото и безбедносното опкружување.

Continue Reading

Антрфиле

Во светот се среќаваат најразлични чудни луѓе- чудаци кои прават и работат се и сешто; од најразлични причини, поводи, предизвици, инспирации. Најчесто нивните „дејанија“ се подведуваат под заедничкиот именител „екстравагантност“, но секако не е мал бројот на оние што го прават или работат „тоа“ за материјална корист или да бидат запишани, запаметени во чудната историја на човековата цивилизација.

Continue Reading