Се надевам дека ќе се согласите оти ова е мошне интересна, но ретко поставувана релација за размислување и промислување. Притоа, да се води сметка за поимното разликување и актуелноста за нас на „локален“ и „глобален“ план. Прочитај ја целата поента

(Прилог на Љупчо Димитровски објавен во „Дневен е-Еснаф“, 19.11.2005)

Вообичаено, една година пред најважните избори, во едно демократско плурално општество-парламентарните, почнуваат политичките (пре)групирања кои не ретко прераснуваат во политички турбуленции во буквалната смисла на зборот. Прочитај ја целата поента

Олимпискиот факел тргна од древниот стадион во Олимпија на пат кон Пекинг. Во утрото минатиот понеделник грчката глумица Марија Нафплиотоу во улога на висока свештеничка го запали факелот пред Хериниот храм. Потоа му го предаде во рацете на Александрос Николаидис, освојувач на сребрен медал во теквондо на атинските Игри пред 4 години, прв носач на олимпискиот факел. Прочитај ја целата поента

Подостапно и поевтино образование, воведување на веронаука во училиштата, компјутер за секое дете и задолжително средно образование- се дел од постигнатите резултати што беа потенцирани на форумот организиран од владејачката партија ВМРО-ДПМНЕ, на тема „Реформи во образовниот процес“.

Прочитај ја целата поента

Еден историски договор, кој беше потпишан на 30-ти април минатата година за време на самитот САД- ЕУ, и тоа по цели 4 години преговори, вчера (30.03.) стапи на сила. Се работи за договорот за „отворено небо“, со кој европските и американските компании ќе можат да извршуваат директни летови помеѓу кои било аеродроми од двете страни на Атлантскиот Океан.

Прочитај ја целата поента

Една изјава деновиве, поточно поплак на еден наш млад и „перспективен“ политичар „од кариера“ (наводниците сугерираат сомнеж) заслужува внимание: дека „излегува“ оти за се што се случило и се случува во земјава се виновни политичарите и никој друг. Со една „додавка“-прашање како пример: што е со вината на бизнисмените?

Прочитај ја целата поента

Македонскиот државен врв последниот предлог на медијаторот Нимиц го смета за конечен.

„Овој предлог го сметаме, по 15 години разговори околу овој билатерален спор, за конечен предлог во процесот. Вториот заклучок е дека процесот на градење на став во однос на овој конечен предлог продолжува деновиве и најверојатно според Уставот и законите ќе резултира со собраниска расправа во понеделник“, изјави македонскиот министер за надворешни работи  Антонио Милошоски.

Прочитај ја целата поента

Од интервјуто на Џорџ Буш за Хрватската државна телевизија:

„Единствена работа која можам да ја потврдам е дека САД го поддржува членството на Хрватска во НАТО. Имам голема надеж. Не сакам однапред да давам мислење за одлуката на своите колеги но, јас сум голем оптимист. Ништо не би било подобро од тоа да ви донесам добра вест за членството“.

Прочитај ја целата поента

Откако вчерашната рунда на преговори во ОН не донесе значителен напредок, разговорите за името не запираат, продолжуваат на американско тло, но во поинаква форма и од нова локација. Од денеска дипломатските игри околу решението за името се селат во Вашингтон, каде што се во тек интензивни консултации помеѓу високи грчки дипломати и претставници на американскиот Стејт департмент.

Прочитај ја целата поента

Незнаењето, нестручноста и некомпетентноста, волунтаризмот, еклектицизмот, примитивизмот, медиокритетството- се едни од тн. „дежурни теми“ во моево долгогодишно, повеќедецениско професионално „хрономерување“ и „хроникување“. Од едноставна причина што се сеприсутни во нашето живеење и опстојување, што не туркаат сите нас се подлабоко во бездната на бесперспективноста, што станаа единствен „успех“ на конкретните ангажмани на политичарите во власта и од опозицијата (кога беа на власт).

Прочитај ја целата поента