Во новинарската професија неретко сум запирал пред дилемата дали некој настан, некое или нечие случување е дневно актуелно, што ќе рече краткотрајно- „додека трае денот“ или, пак, се работи за актуелност со „долготрајна упогтреба“, односно со универзални- трајни значења, пораки, поуки, вредности…

На еден конкретен пример од нашата политичка стварност се обидов да (си) одговорам во прилогот објавен на 12.05.2006- та, кој во продолжение го нудам за (пре)прочит. Прочитај ја целата поента

(30.06.2008.)

По дводневната македонско- грчка турнеја медијаторот Метју Нимиц им изјави на новинарите дека е точно оти се разговара и за друго освен за ново име на Република Македонија. „Појавувањето на други прашања“, како што рече, е потврда дека Атина на преговорите (а не разговорите како што вели Нимиц) поставува и прашања односно барања „поврзани“ со името. Нешто што или поради политичко слепило не го гледаат или го премолчуваат  за да се покажат „конструктивни“ некои политичари од опозицијата (белки не мислат дека „поврзани праша“ поставува Македонија!). Прочитај ја целата поента

Владата донесе пакет од 8 мерки за да го ублажи нафтениот ценовен шок. Најголема корист ќе имаат земјоделците и транспортерите (директна и индиректна), но и моторизираните граѓани- учесници во сообраќајот.

Прочитај ја целата поента

Очекувано, на премиерот Никола Груевски граѓаните, но и организицаии, институции, компании деновиве му поставуваат бројни горливи прашања и му испорачуваат предлози, потреби, барања. Најмногу од сите нив се однесуваат на економската состојба во Македонија, а сиромаштијата, стандардот, вработувањето и бизнис климата се издвојуваат како приоритетни. Прочитај ја целата поента

Според медиумите во нашиот јужен сосед, министерката за надворешни работи на Данајската република (Атина), Дора Бакојани, успешно се одбранила од силниот американски притисок. Поточно извојувала „победа“ на средбата со Рајс во Берлин:

Прочитај ја целата поента

„Моите реакции во интервјуто беа принципиелни и мотивирани од интересите на државата и граѓаните. Искрено жалам ако повредив чувства на оние во оваа професија кои  професионално ја вршат својата работа и се вистински репрезенти на слободното и професионално новинарство. Жалам што ги повредив чувствата и на оние на кои се однесуваше мојата изјава, малкумина, кои се надевам дека моите забелешки ќе ги прифатат најдобронамерно и во функција на заедничките цели” – вели мандатарот во писмената изјава.

Прочитај ја целата поента

Македонија е решена да ги исполни поставените задачи потребни за членство во ЕУ, но како мала земја е загрижена да не се поставуваат нови, дополнителни непринципиелни услови и пречки кои не се дел од копенхагенските критериуми. Прочитај ја целата поента

Личи на совпаѓање или реприза, ама не е. Има по нешто и од едното и од другото. На пример, токму во ова време пред две години во Германи ја се одржуваше Светското првенство во фудбал, а деновиве во Австрија и Швајцарија Европското.

Реприза е, ама не е, затоа што нема и не може да паѓа нивото на организација на вакви натпревари (апсолутно беспрекорна). Што е, пак, резултат на „вообичаената“ организација на севкупното живееење во модерните држави,  развиени во секој поглед. Прочитај ја целата поента

Државно- владиниот врв на Република Македонија одржал едночасовна средба на која го реафирмирал македонскиот став за спорот со Атина. Без да се дадат детали, во соопштението од кабинетот наБранко Црвенковски информираа дека биле разменети мислења помеѓу државните фактори пред претстојната посета на медијаторот Нимиц в петок.

Највисок приоритет на Македонија останува зачувувањето на идентитетот и достоинството на нацијата.

Прочитај ја целата поента

Претседателот на Република Македонија, Бранко Црвенковски, на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски му го врачи мандатот за состав на новата македонска Влада. Груевски има рок од 20 дена да ги заврши консултациите со партиите и до Собранието да го достави составот на новиот владин кабинет, како и неговата програма.

Прочитај ја целата поента