Поентар

Како секоја, и оваа година пред почетокот не летната сезона се најавуваше туристички„бум“. Дека конечно македонскиот туризам ќе „скокне“, дека се очекува богата туристичка „жетва“, без оглед што навреме беа „прочитани“ сигналите и најавите за слаба посетеност на странски туристи на нашите главни туристички дестинации. Затоа, пак, е тука домашниот турист кој ќе навали оти нема каде (пред се поради (п)одбивањето на јужниот сосед на македонски граѓани; другите „мориња“ за Македонците се „традиционално“ далеку).

Continue Reading

Антрфиле

Не поминаа ниту 24 часа од гаснењето и ставањето под контрола на речиси сите пожари во земјава благодарение на долгоочекуваниот дожд, а нов, најголем пожар летово, со мошне загрижувачки размери, изби кај Нов Дојран. Овојпат не станува збор ниту за природна стихија (високи температури), ниту за намерно подметнување, иако пак е во прашање човечки фактор.

Continue Reading

Економикс

Неверојатно и несфатливо е актуелната власт, пред се Владата односно кое било ресорно министерство, а потоа и Парламентот (без оглед на немоќната и маргинална опозиција) да донесат- донесуваат закони или измени на закони кои не се хармонизирани со европските, кога се знае дека е тоа една од првите обврски од Договорот за стабилизација и асоцијација помеѓу Република Македонија и ЕУ, услов за интеграција во европската заедница. Дури и пречеше постојаното потенцирање (во последно време тоа е поретко) дека претходно „законот е испратен на експертиза во Брисел“. Како да е сиот „експертски ум“, за секоја област, собран таму. Continue Reading

Поентар

Пред некој ден (26.08.) Русија ги обвини Македонија, Албанија и другите балкански земји дека и продавале оружје на Грузија. Рускиот генерал Анатолиј Ноговицкин, шеф на Генералштабот на руската армија, на прес конференција во Москва ги обвини сите балкански земји, како и оние од источна Европа, дека го снабдувале Тбилиси со оружје. Освен спомнатите, тој ги именува Бугарија, Украина, Србија и Унгарија.

Continue Reading

Антрфиле

Ураганот „Густав“, кој најнапред како тропска бура удри на Хаити и Доминиканската Република и однесе 85 животи, вчера (сабота-30-ти август) пристигна како ураган (четврта категорија) до кубанскиот Остров на младоста со ветришта кои дуваа со брзина од 230 км на час. Во својот налет на Куба оштети повеќе од 100.000 куќи, 370 училишта и стотици километри електрични и телефонски водови. Евакуирани се 467.000 луѓе, но никој не го загуби животот. Continue Reading