Најпознатиот индиски гуру и индиски духовен лидер Саи Баба умре на 85 години (24.04.) во болница поради проблеми со срцето. Во соопштението на неговите лекари се вели дека тој физички го напуштил овој свет, а неговата здравствена состојба била критична повеќе од три недели.

Continue Reading

Во Украина е одбележана 25- годишнината од нуклеарната катастрофа во Чернобил. Украинскиот претседател Виктор Јанукович и рускиот патријарх Кирил беа помеѓу високите лица кои им оддадоа почит на жртвите од нуклеарната несреќа со богослужба и полагање на венци.

На церемонијата присуствуваше и рускиот претседател Дмитриј Медведев, кој учествува на тристраниот состанок со претседателите на Украина и Белорусија

Continue Reading

Се разбира, му пречи на оној за кого тој бил и е мислена именка. Имено, вистина е дека во сиот изминат период на плурално владеење со Република Македонија (не баш и демократско) ниедна власт својата одговорност и јавност пред граѓаните не ја оправда- потврди со извештај- отчет. Пред се како показ и доказ на сработеното, недоработеното и несработеното. Дури и кога за „грешките“ беше казнета (СДСМ на избори) не „чувствуваше“ потреба од такво нешто- макар „за миг“ да се биде искрен и да се образложи зошто е заслужена (според сопствено признание).

Жестоката реакција на опозиционата СДСМ не е предизвикана поради „фрлените пари“ за печатење на книгата- отчет (лично воопшто не ми изгледа дека е луксузно издание, та да чини „дури“ милион евра!; според моите скромни познавања на печатарските услуги, ќе да е грешка- додадена најмалку една нула), туку токму поради „отчетувањето“, односно резултатите.

Оние што се стручни за политички маркетинг знаат дека токму отчетот е најсигурна и најдобитна предизборна „карта“.

Само напишаното- отпечатеното е лесно проверливо, особено кога се тврди дека е лага. Ако се покаже и докаже дека не е?

Continue Reading

Уште една потврда на непрофесионално и неодговорно новинарство (спрема гледачите, слушателите, читателите): премолчување на нешто што е без двојба ем корисно ем убаво за Скопје.

Да се премолчи, воопшто да не се одбележи пуштање во сообраќај на 17 нови нископодни и првиот двокатен автобус низ улиците на Скопје (барем како занимливост) нема врска со тн. опозиционерско новинарство, туку единствено со теснопартиско, што ќе рече неслободно, еднострано, насочено, заробено. Токму тоа- таквото новинарство е проблемот кој се држи како „дежурна тема“ за „меѓународна употреба“: слободата на медиумите.

Continue Reading

И покрај потврденото опоравување на светската економија, очигледно е дека светската економско- финансиска криза се уште не е помината, а постои опасност таа дури и да се интензивира- поттикната од постојаното енормно зголемување на цената на нафтата на светските берзи и поскапувањето на храната односно се поголемото осиромашување на средноразвиените и неразвиените земји.

Continue Reading

Собранието се распушти, утре претседателот Трајко Вељановски ќе го потпише Решението за распишување избори.

Не беше неочекувано, но пратениците како да заборавија дека се собраа последен пат ЗА ДА ГО ВРАТАТ ПРАТЕНИЧКИОТ МАНДАТ добиен од граѓаните на Република Македонија на избори!

Continue Reading

Проблемот на слободата и независноста (читај: објективноста) на медиумите во Македонија не е во определбата да се анализира и коментира, односно зазема позиционерски или опозиционерски став, туку да се искажува јасна партиска припадност и да се  информира еднострано, селективно, значи необјективно, па и невистинито (груба лага).

Continue Reading