Во рамките на предизборната кампања од лидери на политички партии и нивни кандидати за пратеници секој ден слушаме најразлични ветувања, особено кога се работи за македонската економија. Во не мала мера неодмерени, што ќе рече не втемелени на реални и стручни анализи и проценки, пред се во однос на моментните и перспективните светски процеси и случувања, а во не мала мера и дилетантски.

Прочитај ја целата поента

Како што е официјално соопштено, денеска изутрина во тајна операција е уапсен Милорад Комадиќ за кого се тврди дека е всушност Ратко Младиќ. Претседателот Борис Тадиќ потврди дека се работи за Младиќ.

Прочитај ја целата поента

Со доделување на „Златна палма“ и други награди вечерва заврши уште едно издание на еден од најпрестижните филмски фестивали, според естетските критериуми што се бранат со изборот на филмови секоја година можеби и најавторитетниот на светот.

Во текот на сите фестивалски денови беа прикажани стотина филмови од целиот свет, а ги следеа околу 4.000 новинари.

Фестивалот остана во сенка на изјавата на Фон Трир дека сочувствува со Адолф Хитлер и оти е нацист, што доведе до негово исфрлање.

Прочитај ја целата поента

Харолд Кемпинг не е кој било. Тој има 89 години, пензониран инженер е и има изградено мултимилионско медиумско царство.

Во изминатите неколку месеци испраќаше свои следбеници да ја обиколуваат Земјата, да ја делат Библијата и да закачуваат билборди со предупредување за „судниот ден“, емитирајќи ја својата порака дури на 71 јазик!

Да не го „предадоа“ годините?

Прочитај ја целата поента

Годинашниов фестивал свечено го отвори италијанскиот синеаст, 70- годишниот Бернардо Бертолучи. На традиционалната церемонија надвор од натпреварувачката селекција беше прикажан новиот филм на Вуди Ален „Midnight in Paris“.

Прочитај ја целата поента

Која е крајната цел на наводните списоци за притисок за гласање?
Наводни само затоа што и оние на опозициската телевизија А1, за притисок врз вработени во јавната администрација за сигурни гласачи за ВМРО- ДПМНЕ, и оние на оваа партија за СДСМ-овски допрва треба да се проверат, да се истражат. Тие се веќе кај јавниот обвинител
, а соодветна постапка најави и јавниот правобранител.

Крајна цел? Повеќе од јасна: однапред да се обезбеди алиби за сопствениот пораз на претстојните вонредни парламентарни избори. Со други зборови, за оној што ќе изгуби тие „мора да  бидат“ нерегуларни, нефер и недемократски. Па ќе следи барање, веројатно со помош на меѓународниот фактор, тие да се поништат.

Прочитај ја целата поента

Да се премолчи толку значајна инвестиција за Република Македонија, како што тоа го сторија некои медиуми исклучиво од партиски- опозиционерски интереси, е не само непрофесионално, туку и некоректно пред се спрема сопствените гледачи- читатели. Особено оти се работи за производство со многу идни поврзувачки „елементи“- пред се тн. „зелена енергија“.

Прочитај ја целата поента

Еден од најпопуларните сервиси на глобално ниво- „Скајп“ (Skype) премина во рацете на еден од првите играчи во информатичкиот бизнис во светот.

Меѓутоа, за оние што го следат неговиот развој и случувањата во последниве години тоа не е никакво изненадување.

Прочитај ја целата поента

Нашиот јужен сосед веќе цела година се соочува со повремени штрајкови, откако Владата на Папандреу поради незапаметената економска и финансиска криза е принудена да воведува остри мерки на штедење.

Денешниот 24- часовен генерален штрајк, со засега 8-мина повредени, сигурно нема да биде последен. Реакциите и отпорот на народот од ден на ден се се поголеми.

Прочитај ја целата поента

Како што можеше лесно да се предвиди, изненадувачката успешна акција на Американците за ликвидирање на светскиот терорист број 1 остава многу отворени прашања и дилеми и повеќе од сигурно е дека уште долго ќе се „потхранува“ со нови детали и непознати нешта. Најновата, која дојде од Иран, е дека водачот на Ал Каеда умрел од болест многу одамна пред тој да биде убиен!

Прочитај ја целата поента