Заслужува внимание, респект, вреди да се одбележи:

Според новиот Закон за филм и новиот Правилник, Министерството за култура на Р. Македонија финансиски ќе поддржи 8 долгометражни и 6 краткометражни играни филма, 4 долгометражни и 2 краткометражни документарци, како и 3 краткометражни анимирани филма.

Агенцијата за филм на новиот конкурс за финансирање проекти поддржа и тројца дебитанти, како и четири копродукциски проекти.

Тоа е резултатот од првиот конкурс за финансирање филмски проекти што го објави-реализира Агенцијата за филм. Continue Reading

Барањето на СДСМ за техничка влада, која ќе спроведе фер и демократски избори (зашто последните биле крајно нефер, недемокартски, фалсификувани…итн.), е неприфатливо не само затоа што е ултимативно, безалтернативно, туку пред се поради фактот дека тоа би бил политички преседан, сосема непознат во меѓународната практика. Најнапред, нужноста од техничка влада во земјите каде што била формирана се наметнала поради длабока причина, опасност или криза: оружен конфликт, воен удар, политички убиства, економска или должничка криза или, пак, крупни прашања од национален интерес (во „случајот“ со нашава земја на пример проблемот на јужниот сосед со името на нашава земја, членство во ЕУ и во НАТО). Continue Reading