Една „дилема помеѓу” кај нас, на која на повеќе наврати сум укажувал и сум направил јасна дистинкција, и овојпат за некои, особено од „државните”, или е безначајна или „нерешлива”: кога се одбележува значаен датум односно настан, а кога се прославува? Сега и „додатна”: дали треба да се прославува или одбележува „светол” датум или настан од минатото со „незаокружена” годишнина? Continue Reading

Во Република Македонија се поинтересно и попривлечно станува членувањето во тајни и полутајни меѓународни организации, во чија основа се верувањето, традицијата, далечното минато кое нема никаква врска со „македонштината“. Најчесто зад нив стои католичката вера и традиција. Веќе „навлегоа“, јавно, неколку „витешки редови“, промовираа „витези“, а којзнае дали и колку има тајни (кога би се знаело не би биле такви). Continue Reading

Постојат неколку спортови во кои од поодамна големите светски, европски и национални успеси и рекорди се мерат со делови од секундата. Два се „најпримерни“: атлетиката, пред се тркачките дисциплини, и пливањето. Подобрувањето на резултатите односно на времињата во нив дури и ја губи смислата кога се работи за стоти или илјадити делови од секундата. Меѓутоа, од друга страна токму тоа го предизвикува човекот да го бара и да не го наоѓа одговорот на прашањето: постои ли конечна победа на „брзото“ време?

Continue Reading

Високите температури за овој период од годината не се ништо необично за подрачјата со континентална клима (средниот дел на северната хемисфера), со остри и студени зими и релативно суви лета (најмалку 3 летни месеци температурата е повисока од 10 и најмалку еден месец зиме пониска од 0 степени Целзиусови; просечната летна е помеѓу 21 и 32 степена во текот на денот и помеѓу 10 и 18 степени во текот на ноќта, а зимската дневна од -12 до 7 степени, ноќната од -23 до 4 степени Целзиусови). Тоа се Средниот запад, североисточниот дел на САД, јужна Канада, делови на Кина и поголем дел на Русија. Continue Reading

Европската куќа на фудбалот објави нов Дисциплински правилник според кој се предвидени драстични парични казни за манифестирање на расизам или скандирање на политички пароли на фудбалските терени и трибините пред, за време и по завршувањето на натпреварите. Continue Reading

По 28 века воена историја на нејзиното тло, Република Македонија го доби првиот Воен музеј. Свечено го отвори претседателот Бранко Црвенковски.

Музејот е сместен во зградата на досегашниот Деканат на Воената академија.

Continue Reading

Во историјата на британската и светската политика и државништвото Тони Блер ќе остане забележан според две нешта: максимално можното, инфериорно, дури инфантилно приближување на Велика Британија кон САД во негова „режија“, и заложбите за континуирана и интензивна борба против глобалниот тероризам кои подразбираат единствено заштита на сопствените и иинтересите на сојузниците.

Continue Reading

Македонската транзиција, конкретно приватизацијата, има една карактеристика (не и специфика во однос на други држави што беа или се во овој процес) која е сама по себе парадоксална, нелогична. Всушност, со можни, веројатни, па и сигурни криминогени „елементи“: капитален објект-фирма, компанија во катастрофална состојба, без никаква перспектива (од македонски односно владејачки политичко-олигархиски „ракурс“), пред гаснење, уништување, по продавањето на некој „белосветски“ бизнисмен, дури и за симболична цена, преку ноќ да проработи максимално ефикасно, продуктивно, профитно. Слично се случува и со нивно купување од наши „прекуноќни“ бизнисмени; до вчера за профитен бизнис „неписмени“, тотални анонимуси или од “односниот“ раководен тим. Дотолку повеќе, купените фабрики и погончиња , за кои „експертски“ е утврдено дека немаат шанса за опстанок, наеднаш стануваат „гладни“ за работа и работна сила (одвај успеваат да го реализираат бараното од пазарот).

Ќе одговара ли некој за ваквата „осмислена“ приватизација на македонското стопанство? Се знае одамна: никој и никогаш!

Continue Reading

Дали е веќе лесно предвидлива иднината на (сѐ уште) српската покраина? Неминовна е нејзина скорешна независност?

Се чини дека може да се одговори потврдно, а така веќе одговараат оние што стојат зад „проектот“ и го „туркаат“. Притоа воопшто не обрнувајќи внимание на штетите и последиците (економски, човечки…), бидејќи за нив не се ништо друго освен „колатерална штета“. Continue Reading

Ако претседателот односно спикерот на Парламентот е „прв помеѓу еднаквите“, без оглед на нивната различност во карактерот, културата, однесувањето, свеста, совеста, мудроста, професијата итн., тогаш изборот на еден прославен, меѓународно признат режисер може да се толкува на два начина: или дека во овој момент е потребен токму таков-режисер што успешно ќе ги режира сегашните (тековните) „претстави“ помеѓу позицијата и опозицијата, и тоа на отворена сцена, или бидејќи политиката не е живот, како што мислат оние што поднаучиле да „политизираат“, туку животот е политика, затоа треба конечно да ѝ  се „даде“ малку живот, макар бил глумен повеќе од циркузанти и дилетантни отколку од глумци и фолиранти. Continue Reading