Во последниве неколку години сме сведоци на постојано збогатување на содржината на најпрестижната летна културна манифестација во Македонија и пошироко- Охридско лето. Освен стандардната програма исполнета со концерти на класична музика, балетски и театарски претстави, годинашново 46- то издание (по)нуди тн. „оф програма“ со џез, поп и етно музика. Continue Reading

Коментирај со својот Facebook профил

Исполнувањето на воените стандарди за членство на една земја во НАТО најдобро и најтранспарентно се потврдува со учество во мировни мисии. Република Македонија веќе ги има усвоено- исполнето и токму тоа го прави со испраќање на војници во Авганистан, Ирак и БиХ. Continue Reading

Коментирај со својот Facebook профил

Една одлука на американскиот Стејт департмент актуелизира тема која само одвреме- навреме доаѓа на „дневниот ред“ на светската јавност, и тоа како најважна за геостратешките позиционирања и надмудрувања помеѓу најголемите и најсилните: санкции за 2 руски компании кои извезуваат оружје, затегнувајќи ги на тој начин односите со Москва. Continue Reading

Коментирај со својот Facebook профил

Насловот не е мој затврден став за израелско- либанската војна која од ден на ден се разгорува се повеќе, со се поголеми жртви и разурнувања на обете страни, туку изјава на либанскиот претседател и се поголеми реакции- осуди и протести поради „неконтролираната колатерална штета“ што ја прави Израел со своите секојдневни и се поинтензивни бомбардирања. Continue Reading

Коментирај со својот Facebook профил

Иако во Република Македонија годинава за само 7 месеци (до август) се регистрирани 10- мина нови заразени од ХИВ /СИДА, некои сметаат дека можеме да бидеме „дури задоволни“ бидејќи заостануваме во однос на другите земји (?!). Заостануваме, но на наведената бројка треба да и се придодадат уште некои, заедно со загрижувачките сознанија: ХИВ/СИДА- та се шири со заканувачка брзина, а бројот на заболени и инфицирани во државата се зголеми на 90-мина. Вистинскиот е многу поголем ако се имаат предвид оние што не сакаат сами „да се откријат“ и оние кои и не знаат дека се инфирицирани (не сакаат да се тестираат). Continue Reading

Коментирај со својот Facebook профил

Едното и/или другото се однесуваат на живототот, на опстојувањето на едно уметничко творештво. Создавано во едно време, макотрпно, секојдневно, во својата постојаност чекори кон трајноста и бескрајноста, ослободено од раката- допирот, писмото- трагата на неговиот автор. Continue Reading

Коментирај со својот Facebook профил

„Нестабилно“ е „блага“ назнака на она што се случува деновиве на целиот Балкански полуостров, вклучително и во Македонија, но и пошироко, во Европа и други континенти : силни ветрови и дождови на одделни места, некаде и со огромни материјални штети, но и големи горештини, со многу високи температури. И тоа во најлетниот, „нормално“ најжешкиот месец во годината. Уште ако се има предвид прогнозата на метеоролозите- дека ваквото време ќе се задржи и следната недела… Continue Reading

Коментирај со својот Facebook профил

Ништо ново, но и натаму без одговор кој дефинитивно ќе ги урне сите сомнежи: тврдењето на доцентот на американскиот универзитет „Висконсин- Медисон“ Кевин Барет, дека американската Влада сама ги планирала терористичките напади на 11- ти септември за да испровоцира „решителна војна“ против тероризмот, а Осама бин Ладен е мртов, не е прво, а сигурно нема да биде ниту последно. Не му е прво ниту на самиот Барет, инаку предавач по ислам, религија и култура, па по жестоките реакции на неговата најава дека на студентите ќе им ја предава својата стара теза универзитетот го предупреди да престане да говори во негово име за тоа. Continue Reading

Коментирај со својот Facebook профил

За проблемот со вода, пред се за пиење, во светски, регионални и локални рамки одамна се алармира, уште со првите знаци- последици од климатските промени, загадувањето на природната околина и глобалното затоплување на Земјата. Тој најчесто се „расчленува“ на два: расположливи капацитети- нивна експлоатација и рационалното користење. Continue Reading

Коментирај со својот Facebook профил

Навистина чудна, нејасна, неразбирлива „приказна за една златна копачка“: да стои во некој агол во некоја од канцелариите на угледен весник (можеби и магацин на дребулии), фрлена, заборавена, од никого никогаш незабележана цели 15 години, за една таква меѓународна организација, е „надвор од умот“. Continue Reading

Коментирај со својот Facebook профил