Во наредните 10 до 15 дена израелската армија ќе навлезе 30 километри длабоко во либанската територија, се до реката Литани. Новоосвоените километри од Јужен Либан треба да бидат нова тампон зона, а всушност се работи за нова окупациска офанзива на Израел врз Либан од кој се повлече во 2000-та година. Continue Reading

Коментирај со својот Facebook профил

И да добие независност, која очигледно е ветена од „одлучувачки фактори“ на меѓународната сцена, и еднострано да ја прогласи, а потоа да почне, како што се очекува, интензивно признавање, Косово уште долго ќе чека пред „вратите“ на целосната државност. Не само затоа што Србија, разбирливо, ќе ја продолжи својата борба и до чинот на независноста и по него. Continue Reading

Коментирај со својот Facebook профил

По победа на парламентарни избори главна цел при формирањето на секоја Влада е таа да биде стабилна. Можно ли е тоа во еден нестабилен, се уште „внатрешно“ оспоруван систем на државно уредување, кога едно малцинство како „најголема немнозинска заедница“ во континуитет, со сите средства што му стојат на располагање, настојува да стане еднакво со државотворната нација (но не и со другите „немнозински заедници“), а во името на „праведноста и правичноста“? Да, мислам на стремежот за конфедерализација на Република Македонија како „преодна фаза“ кон нејзина нова делба. Continue Reading

Коментирај со својот Facebook профил

Една „дилема помеѓу” кај нас, на која на повеќе наврати сум укажувал и сум направил јасна дистинкција, и овојпат за некои, особено од „државните”, или е безначајна или „нерешлива”: кога се одбележува значаен датум односно настан, а кога се прославува? Сега и „додатна”: дали треба да се прославува или одбележува „светол” датум или настан од минатото со „незаокружена” годишнина? Continue Reading

Коментирај со својот Facebook профил

Во Република Македонија се поинтересно и попривлечно станува членувањето во тајни и полутајни меѓународни организации, во чија основа се верувањето, традицијата, далечното минато кое нема никаква врска со „македонштината“. Најчесто зад нив стои католичката вера и традиција. Веќе „навлегоа“, јавно, неколку „витешки редови“, промовираа „витези“, а којзнае дали и колку има тајни (кога би се знаело не би биле такви). Continue Reading

Коментирај со својот Facebook профил

Постојат неколку спортови во кои од поодамна големите светски, европски и национални успеси и рекорди се мерат со делови од секундата. Два се „најпримерни“: атлетиката, пред се тркачките дисциплини, и пливањето. Подобрувањето на резултатите односно на времињата во нив дури и ја губи смислата кога се работи за стоти или илјадити делови од секундата. Меѓутоа, од друга страна токму тоа го предизвикува човекот да го бара и да не го наоѓа одговорот на прашањето: постои ли конечна победа на „брзото“ време?

Continue Reading

Коментирај со својот Facebook профил

Високите температури за овој период од годината не се ништо необично за подрачјата со континентална клима (средниот дел на северната хемисфера), со остри и студени зими и релативно суви лета (најмалку 3 летни месеци температурата е повисока од 10 и најмалку еден месец зиме пониска од 0 степени Целзиусови; просечната летна е помеѓу 21 и 32 степена во текот на денот и помеѓу 10 и 18 степени во текот на ноќта, а зимската дневна од -12 до 7 степени, ноќната од -23 до 4 степени Целзиусови). Тоа се Средниот запад, североисточниот дел на САД, јужна Канада, делови на Кина и поголем дел на Русија. Continue Reading

Коментирај со својот Facebook профил

Европската куќа на фудбалот објави нов Дисциплински правилник според кој се предвидени драстични парични казни за манифестирање на расизам или скандирање на политички пароли на фудбалските терени и трибините пред, за време и по завршувањето на натпреварите. Continue Reading

Коментирај со својот Facebook профил

По 28 века воена историја на нејзиното тло, Република Македонија го доби првиот Воен музеј. Свечено го отвори претседателот Бранко Црвенковски.

Музејот е сместен во зградата на досегашниот Деканат на Воената академија.

Continue Reading

Коментирај со својот Facebook профил

Во историјата на британската и светската политика и државништвото Тони Блер ќе остане забележан според две нешта: максимално можното, инфериорно, дури инфантилно приближување на Велика Британија кон САД во негова „режија“, и заложбите за континуирана и интензивна борба против глобалниот тероризам кои подразбираат единствено заштита на сопствените и иинтересите на сојузниците.

Continue Reading

Коментирај со својот Facebook профил