Последни написи

земјоделски култури, zemjodelski kulturi

Што е горна граница за одгледување на земјоделски култури?

Горна граница за одгледување на земјоделски култури се дефинира како тесен појас на одредена надморска висина над која не е можно одгледувањето на каков било вид земјоделска култура. За исти растителни култури во разни области на Земјата таа е на нееднакви височини, а тоа зависи од климатската зона во која се наоѓа областа. Со долготрајни истражувања и анализи е утврдено дека јачменот е висински рекордер. Горната висинска граница на Земјата до која е можно да се одгледува дури Помеѓу житариците јачменот...

Како против дебелината

Пињолите (семенките од боровите шишарки) можат да им помогнат на луѓето кои сакаат да ослабат, тврдат експерти од американската компанија „Липид нутришн“, специјализирана за производство на здравствено корисни додатоци во исхраната. Тие утврдиле дека извесно соединение од семенките од корејскиот бор предизвикува чувство на ситост, создавајќи услови за помало консумирање на храна, односно за намалување на тежината. Експертите од компанијата го проучиле влијанието на капсулите со масло од корејски пињоли „пинотин“ на 18 дебели жени. Половина од нив во текот...
Слатки кученца, slatki kucenca

Шесто сетило кај животните

Иако научно не е докажано, при секој земјотрес луѓето се уверуваат во чудното однесување на животните - змии излегуваат во дворишта, кучињата лаат во ноќта непосредно пред него. Американската геолошка служба наведува дека постојат бројни докази за тоа дека животните можат да предвидат разурнувачки земјотреси и неколку дена однапред. Се претпоставува дека животните ги зачувале инстинктите и способностите кои ги изгубиле луѓето. Оние животни што живеат во природа реагираат на елементарни непогоди така што бегаат од своите живеалишта, додека домашните главно...

VOX POPULI - гласот на народот

Самовила – невеста

Самовила - невеста Samovila - nevesta
Имаше еден чоек, кога се роди, нему му задумаја наречниците жена. Једна му вика: „Оваја ќе бидит!“ Друга вели: „Онаја ќе бидит!“ А задната...

Зурла (сурла)

зурла zurla surla сурла
Тоа е дрвен аерофон музички инструмент со две јазичиња, тип на обоа. Се прави, главно, од ореово, но и од јаболково и црносливо, како...

Шар- Планина и три овчари

Македонски вез-килим makedonski vez-kilim
Помалку познати верзии на познати и испеани македонски народни песни. Забележани-запишани од повеќемина собирачи на македонски народни умотворби: Шар- Планина и три овчари Потфатила ми Шар-Планина, потфатила...

СОЗНАНИЈА

ЕКО - ТЕХНО

УМЕТНОСТ И ЖИВОТ

ЗАБАВА

ЗДРАВЈЕ

Популарни написи

Болки во нозете Bolki vo nozete

Болки во нозете

Честа болка кај возрасните: болки во нозете. Како да се спречат? Голем број луѓе, почесто во поодминати години, често се жалат на болки во нозете, особено при промена на временските прилики и при појава на вени. Болката вообичаено е долготрајна и со тоа ја спречува активноста на личноста-занимавањето со спорт. Главни причини за болки во нозете -болест на периферните артерии (стеснување на крвните садови и можност...

Одгледување на домати и пиперки

Тоа се култури кои сакаат топлина, па треба да се расадуваат во загреана почва, не под 14 степени Целзиусови. На расадот во пластични леи му треба извесно време за да се воспостави функцијата на кореновиот систем, надземната маса има просушен изглед, а кај оној одгледуван во ФТС не се јавува физиолошки стрес по расадувањето, односно коренот веднаш почнува да функционира. Доматот се расадува на...

Ден и ноќ

Сигурно ја знаете должината на земјиниот ден: 24 часа, а ги вклучува денот и ноќта. Имено, на Земјата ѝ се потребни еднаш да се сврти околу својата оска. Во времето додека едната половина од неа е свртена кон Сонцето (и на неа е ден), втората половина е свртена од Сонцето (на неа е ноќ). Вртењето на Земјата е причина поради која ни се...