Стоунхенџ Stonehenge

Мистеријата Стоунхенџ (Stonehenge)

Стоунхенџ (англ. Stonehenge) е градба од неолитот и бронзеното доба (3000 - 1000. пр.н.е.), всушност круг од камења во англиската грофовија Вилтшир, отприлика 13...
provence france провенс франција

Ним (во Provence) – француски град со крокодил на грбот

Градот во Прованса (Provence) - Ним има на својот грб цртеж на крокодил врзан со синџир. Од каде и зошто? За Прованса (Provence) Непрегледни полиња на...
Newseum

Најголем медиумски музеј на светот

Американската престолнина Вашингтон во април 2008-та доби своевидна катедрала посветена на печатот и новинарството, во која е претставена историјата на тој медиум- од пронаоѓањето...
Giuseppe Verdi, Џузепе Верди

Џузепе Верди

Џузепе Верди (Giuseppe Fortunino Francesco Verdi) е роден во скромно гостилничарско семејство на 10.10.1813. во Ле Ронколе кај Парма, а умрел на 27.01.1901. во...
Јуриј Михајлович Лотман

Јуриј Михајлович Лотман

Лотман е естонски теоретичар на литературата. Живеел од 1922-ра до 1993-та година. Тој е еден од попознатите филолози на 20-от век, а е најпознат...
sleeping

Добро спиење

Доброто спиење значи одмор од физички и интелектуален ангажман- напор, но и добар, лесен, спокоен сон. Современиот човек спие лошо, а тоа значи пред се...