Елементарно непознавање на комплексноста на идентитетот

Изјавата на Бранко Црвенковски дека Македонија ќе треба да отстапи од тврдата позиција за двојната формула многумина изненади, но не и оние што во континуитет, уште од почетокот на „билатералниот спор“ ја следат неговата „активност“. Без оглед што токму тој беше еден (или единствен?) нејзин креатор, оваа негова промена на ставот е логична, но задоцнета.…

Црвенковски бара „разумна формулација“ како замена на БЈРМ

Претседателот на Република Македонија, Бранко Црвенковски, во Љубљана изјави дека Грција може во недоглед да предлага придавки и додавки како „горна, северна и вардарска“, но привремената референца може да се смени само со разумна формулација за заеднички прифатливо решение:

Зошто новиот предлог на Нимиц таен?

„Првиот дел“ од најавата се оствари: на средбата во Атина посредникот на ОН за решавање на „билатералниот“ проблем помеѓу Атина и Скопје, Метју Нимиц, во врска со уставното име на Македонија (всушност „унилатерален“, бидејќи е проблем само на Атина), донесе нов, според некои аналитичари последен предлог- ново име. „Вториот дел“- тоа да се обелодени е…