Благодатите од зачленувањето во ЕУ: Бугарија со поголем извоз од увоз

(21.03.2007) Воопшто не изненадува, туку напротив, сосема очекуван и логичен е првиот резултат од зачленувањето на Бугарија во Европската унија на економски план (еден од најважните): за првпат во нејзинoто поблиско минато (од смената на системот) во 2006. година нејзиниот извоз е поголем од увозот.

ОЕЦД и Македонија-инвестиции

Во рамките на предизборната кампања од лидери на политички партии и нивни кандидати за пратеници секој ден слушаме најразлични ветувања, особено кога се работи за македонската економија. Во не мала мера неодмерени, што ќе рече не втемелени на реални и стручни анализи и проценки, пред се во однос на моментните и перспективните светски процеси и…

ЕУ и (не)слободното медиумско слепило

Проблемот на слободата и независноста (читај: објективноста) на медиумите во Македонија не е во определбата да се анализира и коментира, односно зазема позиционерски или опозиционерски став, туку да се искажува јасна партиска припадност и да се  информира еднострано, селективно, значи необјективно, па и невистинито (груба лага).

Заврши судењето во Хаг

Со последното рочиште помеѓу Македонија и Грција во врска со прекршувањето на Времената спогодба од 1995. година, во Меѓународниот суд на правдата во Хаг заврши судењето, а одлуката се очекува на есен. Пресудите на судот се сметаат за конечни и обврувачки за земјите- членки на ОН, односно за страните на спорот. До 7- ми април…

На 5. јуни предвремени избори во Македонија

Утврден е денот на предвремените парламентарни избори во Македонија: 05.06.2011. Одлуката на Никола Груевски воопшто не е неочекувана, но изненадува ставот на лидерот на СДСМ, односно на опозицијата- дека се откажува од сите барања со кои, според многумина експерти и аналитичари,  во изминативе неколку месеци се обидуваше да ги одбегне, а да наметне друго, „вонредно“…

Медиумска лага во „рамки“

Кога ти минуваат- мислиш дека ти минуваат многу лаги како вистини, а е се поочигледно дека се тие „употребно орудие“, отворено опозиционерско, а не независност односно објективност, како што постојано прикажуваш, убедуваш, се обидуваш да наметнеш, една откриена го урива „системот“. Станува збор за срамна лага чиј ефект е долгорочен. Не само за новинарот, кој…

Што се случува со храната во светот и кај нас?

Податоците се алармантни, загриженоста се поголема, а најголема е неизвесноста- подеднакво и на развиените- богатите, и на неразвиените- сиромашните земји. Почнувајќи од Нова година (всушност од летото 2010), вестите не се за зголемување на цените одвреме- навреме, туку секојдневни. Во светот, а кај нас дури и „секојчасовни“.

Час поскоро вонредни парламентарни избори во Македонија!

На големо се шпекулира дали наскоро ќе има или не вонредни парламентарни избори во Македонија (редовните се догодина). И медиуми и политички аналитичари, но и „засегнати“ политичари различно оценуваат дали се можни или не, дали се нужни со оглед на парламентарната криза- напуштањето на Парламентот од страна на најголемиот дел од опозицијат. Некои велат дека…

Фуере повторно „истрча“

Евроамбасадорот во Македонија изрази загриженост оти Владата и понатаму била глува на апелите за департизација и професионализација на јавната администрација. Се разбира, тој е европски дипломат, има обврска внимателно да ги следи случувањата и процесите во Македонија, па добро знае „што е што“. Очигледно, ова е уште едно негово „истрчување“ за дневно- политички опозициони цели.

Македонија и натаму делумно слободна земја

НЕПОДНОСЛИВА ЛЕСНОТИЈА НА ПОЛИТИЧКО- МЕДИУМСКА МАНИПУЛАЦИЈА И ШПЕКУЛАЦИЈА: Со Република Македонија владее ненародна, недемократска, тоталитарна власт на чело со Никола Груевски и час поскоро- веднаш треба да се урне! Ова постојано, секојдневно го гледаме и слушаме од газдата- стопанот на А1 ТВ и неколкумина маргинални лидери на политички партии.