Сегрегација во Македонија

Раздвојувањето на учениците по етничка линија во Република Македонија е подолг процес. Може да се рече дека трае уште од почетокот на „конфликтот“ во 2001- ва година, па и пред него (едно од навестувањата за него пред кои тогашната власт ги затвораше очите, се правеше дека „не е одовде“). Малкумина имаа надеж, макар скриен оптимизам…

Древноста наспроти дребноста

Висока 6- члена делегација на Хунзите, предводена од принцот Газанфар Али Кан, со титула Мир, и принцезата Рани Атика, во која се и сестрата на принцот како и еден историчар, пристигна во Скопје. Тие беа примени од премиерот Никола Груевски, а потоа и од Г.г. Стефан и скопскиот градоначалник Трифун Костовски. Посетата на делегацијата е…

И во Австралија „непријатен инцидент“ за Атина

Да, „непријатен инцидент“ за Грција, но сосема логична, непристрасна, разумна, чесна, расно неоптоварена реакција на човек кој ја согледува (воопшто не е тешко ако се сака) сета глупост, безобразност, безобѕирност на (пре)именувањето на Македонија и М0акедонците, а чиј заеднички именител е европски наци- фашизам.

Царкњас за престојот во Америка и Канада

Архимандрит Никодим Царкњас на прес- конференција во Скопје информираше за неговиот престој во Америка и Канада, како и за македонското движење во Егејска Македонија и за остварувањето на човековите права на Македонците во Грција.

Македонците оптимисти за иднината, без оглед на сегашнината

Интересни резултати доби Институтот за економски стратегии и меѓународни односи од Охрид од својата телефонска анкета спроведена врз 1.208 испитаници: 82% се изјасниле дека не сакаат да ја напуштат државата, само 8% одговориле дека сакаат да одат во странство, но само да заработат па повторно би се вратиле, а 8% иднината ја гледаат надвор од…

Македонците вегетаријанци!

Светскиот ден без месо (20.03.) во земјава помина сосема незабележително, доколку не се земе предвид акцијата на здружението „Срце за животните“- делењето на флаери во кои се апелираше да престанеме да јадеме месо.

Придобивките од Рамковниот договор се уште небулозни

И по 5 години од потпишувањето (13.08.2001- ва) коментарите и оценките за неговата вредност односно неговите придобивки се различни, спротивставени, дури контрадикторни. Особено ако се има предвид дека досега на никој од неговите меѓународни „креатори“, фалејќи го, честитајќи (си) на успехот, не му паднало на ум да го препорача како решение за други исти или…