Почетна Политика за приватност

Политика за приватност

This privacy statement was last updated on 18/01/2022 and applies to citizens and legal permanent residents of the European Economic Area and Switzerland.

Во оваа Политика за приватност, објаснуваме што правиме со податоците што ги добиваме за вас преку https://www.panoptikum.mk. Ви препорачуваме внимателно да ја прочитате оваа Политика. Во нашата обработка, ние се усогласуваме со барањата на законодавството за приватност. Тоа, меѓу другото, значи дека:

 • Ние јасно ги наведуваме целите за кои обработуваме лични податоци. Ова го правиме со помош на оваа Политика за приватност;
 • Имаме за цел да го ограничиме нашето собирање лични податоци само на личните податоци потребни за легитимни цели;
 • Ние прво бараме ваша експлицитна согласност за обработка на вашите лични податоци во случаи за кои е потребна ваша согласност;
 • Преземаме соодветни безбедносни мерки за да ги заштитиме вашите лични податоци и исто така го бараме тоа од страните кои обработуваат лични податоци во наше име;
 • Го почитуваме вашето право да пристапите до вашите лични податоци или да ги коригирате или избришат, на ваше барање.

Ако имате какви било прашања или сакате да знаете точно кои податоци ги чуваме за вас, ве молиме контактирајте не.

1. Цел, податоци и период на задржување

Можеме да собираме или примаме лични информации за повеќе цели поврзани со нашите деловни операции кои може да го вклучуваат следново: (кликнете за објаснување)

2. Колачиња [cookies]

Нашата веб страна користи колачиња. За повеќе информации за колачињата, ве молиме погледнете го документот Политика за колачиња

Склучивме договор за обработка на податоци со Google.

Google may not use the data for any other Google services.

Вклучувањето на целосни IP адреси е блокирано од нас.

3. Безбедност

Ние сме посветени на безбедноста на личните податоци. Преземаме соодветни безбедносни мерки за ограничување на злоупотребата и неовластен пристап до личните податоци. Ова осигурува дека само овластените лица имаат пристап до вашите податоци, дека пристапот до податоците е заштитен и дека нашите безбедносни мерки редовно се прегледуваат.

The security measures we use consist of:

 • DNSSEC
 • TLS / SSL
 • DKIM, SPF en DMARC

4. Веб страни на трети лица

Оваа изјава за приватност не се однесува на веб страни на трети страни поврзани со врски на нашата веб страна. Не можеме да гарантираме дека овие трети страни постапуваат со вашите лични податоци на сигурен или безбеден начин. Ви препорачуваме да ги прочитате изјавите за приватност на овие веб страни пред истите да ги користите.

5. Измени на оваа изјава за приватност

Го задржуваме правото да направиме измени на оваа изјава за приватност. Се препорачува редовно да ја проверувате оваа изјава за приватност за да се запознаете со какви било промени. Дополнително, активно ќе ве информираме секаде каде што е можно.

6. Пристап и менување на вашите податоци

Ако имате какви било прашања или сакате да знаете кои лични податоци ги имаме за вас, ве молиме контактирајте не. Можете да не контактирате користејќи ги информациите подолу. Ги имате следните права:

 • Имате право да знаете зошто се потребни вашите лични податоци, што ќе се случи со нив и колку долго ќе се чуваат.
 • Право на пристап: имате право да пристапите до вашите лични податоци кои ни се познати.
 • Право на исправка: имате право да ги дополнувате, коригирате, избришате или блокирате вашите лични податоци кога и да посакате.
 • Доколку ни дадете согласност да ги обработуваме вашите податоци, имате право да ја отповикате таа согласност и да ги избришете вашите лични податоци.
 • Право на пренос на вашите податоци: имате право да ги побарате сите ваши лични податоци од контролорот и да ги пренесете во целост на друг контролор.
 • Право на приговор: може да се спротивставите на обработката на вашите податоци. Ние го почитуваме ова, освен ако нема оправдани основи за обработка.

Ве молиме погрижете се секогаш јасно да наведете кој сте, за да бидеме сигурни дека нема да менуваме или бришеме податоци на погрешна личност.

7. Поднесување жалба

Доколку не сте задоволни од начинот на кој постапуваме (за што имате поплака) со обработката на вашите лични податоци, имате право да поднесете жалба до Органот за заштита на податоците.

8. Контакт податоци

Авизо МЦ дооел Скопје
ул. Бриселска 23/4-3., Скопје
Северна Македонија
Website: https://www.panoptikum.mk
Email: moc.liamg@km.mukitponap
Контакт телефон: +389 74 246801